Zagroda edukacyjna Ale Heca Małomierzyce      889-100-700       zagroda.aleheca@gmail.com     

Rodzaje warsztatów

 

Warsztaty plastyczne

  1. Od owieczki do niteczki - za pomocą wody i mydła już nawet trzylatki potrafią filcować z pasemek wełny czesankowej filcowe dekoracje :obrazki,  naszyjniki i wiele innych przedmiotów. Poznają wełnę czesankową, wyroby.  Zaciekawi  je nawet dotyk świeżo ostrzyżonej wełny.  Opowiemy jakie zastosowanie ma wełna ,jak odróżnić stado ,jaka jest rola dzwonka, jak pozyskujemy wełnę owczą, co to jest filcowanie wełny i jak powstaje tkanina. Tworzymy zaplanowany projekt. Układamy wełnę w formy, pocieramy ,płuczemy, ,wyciskamy, suszymy.
  2. Florystyczne ozdoby - warsztaty na pożegnanie zimy, przywitanie wiosny lub wykonanie prezentu dla mamy i babci. Na zajęciach stworzymy wielokolorowe kwiaty z bibuły, które następnie ułożymy w bukiety lub wypleciemy z nich słowiańskie wianki.
  3. Niemalowany Świat abstrakcji - czyli obraz tworzony ścieraną kredką na tarce .
  4. Magnetyczne fantazje - magnesy kojarzą nam się z pamiątką z wakacji. Tworzymy unikatowe magnesy inspirowane jedynie wyobraźnią dzieci. Tematyka dowolna, a pamiątka świetnym prezentem dla najmłodszych.
  5. Decoupage - technika, która wzięła swoją nazwę od czasownika wycinać. Z założenia musi wymagać precyzji. Decoupage to zabawa dla małych i dużych. Wystarczą kolorowe farby, serwetki klej by w oryginalny sposób ozdobić różne przedmioty.
  6. Malowanie na tkaninach - proponujemy warsztaty, na których uczestnicy będą mogli stworzyć torby, piórniki lub poszewki na poduszki z ciekawym wzorem lub ulubionym bohaterem.
  7. Stain art - malowanie bez użycia pędzla. Kropki, kleksy,  bąbelki, bańki, pieczątki to część naszej kolorowej zabawy.
  8. Zero waste - czyli zabawki z recyklingu.
  9. Zabawka sianem pachnąca - zabawka, którą wykonujemy to tradycyjna i prosta w formie zabawka wykonana z tkaniny bawełnianej wypełniona sianem. Wybraliśmy formę konika, gdyż jest to zwierzę bardzo bliskie człowiekowi i lubiane przez dzieci. Użyjemy kolorowej bawełny, filcu gdyż te materiały są bezpieczne dla dzieci i przyjazne dla środowiska. Zabawka będzie pięknym prezentem lub pamiątką, a także okazją do pochwalenia się samodzielną pracą.

 

 

Warsztaty Rzeźbiarsko-Ceramiczne

  1. Nie święci garnki lepią - proponujemy zajęcia rzeźbienia w glinie. Stworzymy z dziećmi małe dzieła sztuki .Będziemy wałkować, ugniatać i wycinać różne kształty w formie roślin i zwierząt. Przy użyciu naturalnych liści i serwetek szydełkowych w magiczny sposób uzyskamy wyjątkowe dekoracje.
  2. Mydło lubi zabawę - dzieci  zaprojektują swoje mydełko. Wybiorą kolory, dekoracje,zapachy .Stworzą wspaniały prezent dla bliskich. Dzięki różnorodności kolorów Projektujemy, malujemy przedmioty codziennego użytku i kształtów będą miały okazję do wspaniałej zabawy.
  3. Malowanie na szkle i ceramice - czas stworzyć własne kubeczki, talerzyki czy filiżanki.
  4. Drewno,łyko i kolory - zobaczymy jak powstają osikowe wiórki, co można z nich wykonać. Zabawa z osikowymi płatkami stanowi doskonałe ćwiczenie manualne. Stopień trudności wykonania kwiatuszków, zwierzątek czy ozdób świątecznych dostosujemy do wieku dzieci.
  5. Patyczaki nitką zakręcone - czyli ludki i zwierzątka z patyków oplecione kolorowa nicią.

 

Warsztaty Przyrodnicze

  1. Mini las w słoiku - te zajęcia to idealny sposób na połączenie dobrej zabawy z nauką o roślinach i biosferze. Opowiemy o procesach zachodzących w szklanych naczyniach, dobierzemy roślinki, podłoże, kolorowe kamyczki.
  2. Obrazy z mchu - kreatywna, naturalna praca przy tworzeniu obrazów z mchu. Połączymy różne rodzaje mchu z drewnem i roślinami, stworzymy piękną kompozycję.
  3. Sekrety  pszczół - jak żyje pszczoła, jak powstaje miód. Rodzaje uli i praca pszczelarza. Degustacja miodu, wytwarzanie woskowych świec, bitwa o miodek, gra i zabawa w plenerze.
  4. Natura kur jak one to znoszą? - skąd się biorą ekologiczne jaja? Które kury dają najlepsze jaja? Co możemy przyrządzić z jaj?
  5. Skąd się bierze mleko i produkty mleczne? Które zwierzęta dają mleko? Dlaczego mleko jest białe? Próbujemy ubić śmietanę i zrobić masło.

 

Warsztaty Ekologiczne-Kulinarne

  1. Manufaktura zdrowia - to zajęcia świadomego odżywiania z aspektem kulinarnym. Warsztaty kulinarne dla najmłodszych dzieci skupiają się na wprowadzaniu w świat kuchni najmłodszych dzieci. Piramida zdrowego żywienia ,ruch, proste triki zamienniki, czyli co jeść zamiast czego, to wszystko czeka na dzieci w naszej pracowni kulinarnej. Warsztaty poprowadzi Pani Marchewka.
  2. Od nektaru do piernika - mały cukiernik - to jedne z tych warsztatów, które pobudzają wiele zmysłów, a najbardziej węch. Dekorowanie pierników jest piękną tradycją, pozwala tworzyć niepowtarzalną atmosferę i piękne kreacje, które można zawiesić na choince, podarować komuś bliskiemu lub po prostu zjeść. Mali cukiernicy zapoznają się z techniką dekoracji na piernikach. Własnoręcznie ozdobią i zapakują.
  3. Z tej mąki będzie chleb - pieczenie chleba jest tradycją, którą należy pielęgnować. Warsztaty są praktycznymi zajęciami. Dzieci poznają różne rodzaje mąki oraz zakwas na chleb. Zabawy z mąką, przygotowanie ciasta na podpłomyki ,obsypywanie ziarnami oraz wypiekanie w piecu chlebowym na drewno to najlepsza  forma nauki.
  4. Manufaktura pieroga - To historia powstawania pieroga. Jakie sekrety skrywają pierogowi artyści? W jaki sposób przygotować ciasto? Czym wykonać idealną falbankę.  Jak dorównać babciom, których pierogi były od zawsze kulinarnym arcydziełem.
  5. A ja lubię czekoladę - to warsztaty, na których dzieci poznają tajniki powstawania najpyszniejszej czekolady. Na zajęciach dowiemy się jak temperuje się czekoladę domowym sposobem. Dzieci projektują własną tabliczkę czekolady z dodatkiem owoców liofilizowanych i bakalii. Przekładają wzory na płynne czekolady w plastikowych foremkach. Degustują czekoladę białą, mleczną, gorzką. Własnoręcznie pakują. Otrzymują dyplom Młodego Czekoladnika.
  6. Spiżarnia pełna przysmaków - Jak przygotować przetwory na zimę. Co to jest wekowanie, kiszenie, konserwowanie. Zbiory owoców i warzyw. Rozpoznawanie warzyw. Samodzielne robienie przetworów, kiszenie kapusty, kiszenie ogórków. Przyrządzanie soku z jabłek.